Stoom zuigers
*

Stoomzuigers

.Werking stoommachines
.Onderdelen
.Ketels en Appendages
.Toepassingen
.Foto's en Platen
.Uit de Ingenieur
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Zuiger en zuigerstang

De zuiger is normaal van gietijzer en doosvormig, door inwendige ruggen versterkt.

De kerngaten zijn afgestopt door ter beveiliging op gestuikte of van borgstift voorziene proppen met gasdraad, dikwijls nog doorlopend, om te steunen.
Delange gelijkstroomzuiger plaat hier onder de tekst is ter voorkoming van gevaarlijke warmte spanningen uit twee helften samengesteld.
Het middelstuk van de mantel wordt namelijk voortdurend afgekoeld, de einden worden zeer heet (de compressie temperatuur loopt wel tot 700 °C op) en zijn door de niet afgekoelde en daarom ook heet wordende naaf met elkaar verbonden. De zuigerveren bestaan uit 2 tot 3 lage rechthoekige zogenaamde ramsbottomveren met zelfspanning en met een overlapte sluiting.
Soms worden zij door spiraalveren tegen de wand aangedrukt gehouden, om klepperen te voorkomen.
De vroegere brede ringen met binnenveren zijn ongeschikt voor goede smering en komen voor landmachines met haar hoge drukken en temperaturen niet in aanmerking.
Bij horizontale machines zijn de zuigers slepend, wanneer de zuiger stang niet doorloopt.
Zij zijn zodanig af te draaien, dat zij slechts op 1/3 van de omtrek dragen.
Bij oververhitte stoom of hoge druk worden zij echter zwevend uitgevoerd, dus met doorlopende stangen en ook aan de achterzijde door een leislof en baan (een draagbus is onvoldoende) ondersteund.
De stangen zijn dan zo dik te berekenen, dat met het oog op het zuigergewicht en het eigen gewicht de zuigerstang het loopvlak niet raakt.
Bij tandemmachines rust de ondersteuning in het lantaarnstuk op een na stelbare stoel.

doos zuiger

 
   

 
  Naar boven

 
Een enkelvoudige zuiger is lichter dan de dubbel wande door zijn constructie maar moet daarom wel sterk zijn vandaar dat hij van sterker materiaal moet zijn vervaardigd en wel meestal van gegoten staal, een heel enkel keer van smeedstaal. zie beide afbeeldingen.  
  Naar boven

 
  Naar boven

 
  Naar boven

 
   
 
   
   
   
Bron platen en beschrijving zijn uit verschillende boeken: het stoombedrijf door nanno A.Imelman. Het Scheep stoomwerktuig, door A.D.F.W.Lichtenbelt. Zuigerstoomwerktuigen door J.P.P. Morré W.Morée. De Gids voor Machinisten N.C.H Verdam, E,F Scholl.  
  Naar boven