*

Pakkingbus

.Werking stoommachines
.Onderdelen
.Ketels en Appendages
.Toepassingen
.Foto's en Platen
.Uit de Ingenieur
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Pakkingbussen voor Zuiger en Stoomschuif stangen.
De zuigerstangen en stoom schuifstangen van een machine moeten bij haar op en neergaande beweging stoomdicht door de bodem van cilinder en stoom schuifkast worden gevoerd

Naar boven

Daartoe brengt men rondom de stangen een pakkingbus of werkbus aan, voor de zuigerstang van een kleine machine bijvoorbeeld zo als het plaatje hiernaast.
Hierin is A de zuigerstang en B de cilinderbodem.
In deze bodem heeft men een centrale opening gemaakt, die veel groter is dan nodig om de stang door te laten.
Dit doet men dikwijls om bij het maken van de gietvorm, waarin de cilinder moet worden gegoten in de gieterij, in het midden een flink steunvlak te hebben voor de kern van het inwendige van de cilinder.
De ontstane opening moet later op een of andere wijze worden afgesloten en men brengt dit tot stand door er een afzonderlijk bodemstuk C in te plaatsen, dat dan tevens de pakkingbus bevat.
Dit bodemstuk wordt, evenals de cilinder, van gegoten ijzer vervaardigt.
De eigenlijke pakkingbus voorziet men van een bronzen grondring D, die aan de buitenzijde klemmend past in de cilinderbodem of in het bodemstuk en die aan de binnenkant enige speling heeft rondom de stang A.

 

In de cilinder laat men de grondring gewoonlijk een paar mm boven de cilinder uitsteken, zodat water, dat zich mogelijkerwijs in cilinder of stoom schuifkast vormt, niet over het randje van de grondring langs de stang zijn weg naar buiten tracht te vinden, doch met de stoom zelf zal worden meegevoerd.

De pakking materiaal bestaat uit katoen of hennep met talk doortrokken dit is voor lage stoom temperatuur voldoende maar bij hoge temperaturen niet, daarvoor gebruikte men asbest met grafiet.

Asbest veroorzaakt veel slijtage en het is schadelijk voor de gezondheid bij verwerking.

Voor nog hoger temperaturen, bijvoorbeeld over verhitte stoom gebruikt men uitsluitend metaalpakkingen, die uit ringen van witmetaal of van gietijzer zijn vervaardigd.

Naar boven
  Naar boven
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Bron: Zuigerstoomwerktuigen door J.P.P. Morré W.Morée. foto boven gemaakt door Myrica Steinmeier, in het stoommuseum
 
Naar boven