*

Stoomturbine

.Werking stoommachines
.Onderdelen
.Ketels en Appendages
.Toepassingen
.Foto's en Platen
.Uit de Ingenieur
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


 

De werking van de stoom in de turbine.
Terwijl in de zuigerstoommachine de stoom door zijn expansiedruk onmiddellijk drijvend op de heen en weergaande zuiger werkt, geschiedt de energieafgifte in de stoomturbine, doordat de spanning (potentiële) energie van de stoom eerst in stroming (kinetische) energie omgezet wordt.
Het is niet de druk van het stoom maar de snelheid van stoom, die zijn werking doet.
De bewegingsenergie van de stoomstraal zal de schoepen van het looprad doen draaien in de zelfde richting waar de stoomstraal heen blaast, en zal dan altijd in de zelfde richting draaien.
Theoretisch zijn de resultaten in de zuiger machine en in de turbine natuurlijk gelijk, wanneer begin- en eindtoestand van de stoom dezelfde zijn, hetgeen immers uit het principe van het behoud van arbeidsvermogen in de natuur volgt.

meer weten over stoomturbines, kijk dan ook eens op stoomturbine.nl\index.html  daar vind je veel meer op dat gebied

In een stoomturbine laat men de stoom in straalbuizen of leischoepen expanderen.
Door de expansie wordt de opgeslagen potentiële energie van de stoom omgezet in kinetische energie(bewegingenergie)
De snelstromende stoom laat men tussen loopschoepen stromen, die rondom het draaibare loopwiel zijn gemonteerd.
Het loopwiel zal om zijn as gaan draaien en daardoor mechanische arbeid verrichten.
Om alle energie tot het laatste te benutten plaats men meerdere rijen schoepen achter elkaar maar dan wel gescheiden door vaste schoepen genaamd lijschoepen.
De lijschoepen, die geven de richting aan de snelstromende stoom, naar de volgende rij schoepen die op het loopwiel zij geplaatst
De schoepen verder naar achteren daar zijn ook de afmeting aangepast, de ruimte is daar groter, omdat de stoom daar verder kan expanderen tussen de schoepen.
Uiteindelijk expandeert de stoom naar een grote ruimte en vervolgens naar de condensoor waardoor de stoom snelheid nog verder zal toenemen in de turbine .
Een condensoor geeft een onderdruk 0,2 bar, Dat komt omdat de stoom daar tot water overgaat door de sneldalende temperatuur.
De condensor wordt met koud water gekoeld die door buizen stroomt, om deze buizen stroomt de afgewerkte stoom, die van zijn hitte wordt ontdaan.


Een stoomturbine zet de thermische energie in stoom om in mechanische energie in de vorm van draaiing van een as en koppel.(tandwielen)
ze worden toegepast op schepen, in energie centrales en ook op atoom onderzeeërs, Stoomturbine-installaties produceren het grootste deel van de voor de wereldindustrieën benodigde elektriciteit.
Stoomturbines worden gebruikt voor de aandrijving van roterende machines zoals pompen, compressoren, ventilatoren, generatoren en het op weken van stroom.
Stoomturbines kunnen alles aandrijven wat ook door een elektromotor kan worden aangedreven. Ten opzichte van elektromotoren hebben stoomturbines de volgende Voordelen:

1.Het toerental van de turbine kan zodanig worden gekozen dat de aangedreven machine optimaal presteert.

2.Toerenregeling is mogelijk over een breed toerenbereik

3.Stoomturbines hebben een hoog start koppel

4.Stoomturbines kunnen niet worden overbelast

5.Gebruik in een explosie gevaarlijke omgeving is mogelijk

6.De energie in de uitlaatstoom kan in een proces worden gebruikt

De materialen die gebruikt worden zijn toepassingsspecifiek. Voor stoomturbines worden over het algemeen 13% martensitische chroomstalen gebruikt zoals X22CrMoV12.1 (W.nr. 1.4923) en X20Cr13 (W.nr. 1.4021) met warmtevaste eigenschappen. De staalsoorten voor turbines hebben een goede treksterkte bij 500° a 600°C. Schoepen worden vooral belast door centrifugaalkrachten waarbij centrale turbines tot 3 meter in omtrek kunnen zijn en draaien met een toerental van 3000 omw/min.

naar boven
  naar boven
Laval turbine met dynamo en schakel paneel

Deze afbeelding groot

Laval-Turbine met de vertraging bak ertussen, met daarachter een Dynamo en de daar bij horende schakelpaneel aan de muur

  naar boven

De Laval turbine

De Laval turbine foto genomen in het stoommachinemuseum
 

  naar boven

loopwiel

 

boven de rotor, de grote schoepen de lagen druk daar verlaat de stoom naar de condensor en de kleine diameter de hogen druk daar komt de stoom binnen (meer trappen

naar boven
   
   
meer weten: kijk ook eens op stoomturbine.nl\index.html  daar vind je veel meer op dat gebied  
   
   
   
   
   
   
   
   
  naar boven